Verhoren CIA erger dan gedacht

De verhoren van de Amerikaanse geheime dienst CIA na de aanslagen van 11 september waren inefficiënt en brutaler dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit een langverwacht en dinsdag vrijgegeven Senaatsrapport waaruit de Amerikaanse omroep NBC heeft geciteerd.

Het rapport bevestigt volgens Amerikaanse media dat de CIA terreurverdachten folterde, om informatie van hen los te krijgen. De methodes onder de toenmalige Republikeinse president George Bush waren in de praktijk inefficiënt en gingen verder dan het Witte Huis (officieel) had toegelaten.

Zo werden gevangenen dagen aan een stuk ondervraagd. Gedetineerden werden gedwongen om op gebroken benen te staan of mochten 180 uren aan een stuk niet slapen. De gevangenissen zijn zo koud, dat een verdachte werkelijk is dood gevroren.

Lees hier meer details van het gruwelijke rapport van de CIA. 

In een reactie op het rapport heeft de huidige, Democratische, president Barack Obama de methodes van de geheime dienst "tegen de Amerikaanse waarden ingaand" genoemd. Hij sprak de hoop uit dat het rapport helpt om folterpraktijken tot het verleden te laten behoren.