1,6 miljoen Filipijnen dakloos na Hagupit

Terwijl Hagupit de Filipijnen stilaan verlaat, is de dodentol van de storm opgelopen tot 28 mensen in de oostelijke en centrale provincies. Meer dan 1,6 miljoen mensen zijn dakloos volgens functionarissen.

In de nacht van maandag op dinsdag bracht Hagupit enkel gematigde regenval en windsnelheden boven Manilla. De storm is afgezwakt tot een tropische depressie, met windsnelheden van maximaal 45 kilometer per uur en is op weg naar zee. In Manilla waar 12 miljoen mensen wonen, zijn geen overstromingen gemeld. Scholen, regeringsgebouwen en financiële instellingen waren er gesloten als voorzorgsmaatregel voor de storm.

Naar verwachting verlaat Hagupit donderdag de Filipijnen. De tyfoon kwam zaterdag aan op de Filipijnen. Meer dan 30.000 woningen werden vernield, de elektriciteit viel uit en sleutelinfrastructuur liep schade op. Sommige straten werden geblokkeerd door overstromingen, aardverschuivingen en omgevallen bomen of elektriciteitspalen.De meeste wegen zijn weer vrijgemaakt zodat de regering hulp naar de getroffen gebieden kan brengen.

Vandaag zitten nog steeds miljoenen mensen zonder elektriciteit. Volgens functionarissen wordt echter haast gemaakt met de herstellingen van de distributielijnen en elektriciteitspalen.