Belgische soldaten gevraagd in Irak

België heeft een officiële vraag gekregen om Belgische soldaten naar Irak te sturen, om daar de Iraakse troepen op te leiden en te adviseren in de strijd tegen de jihadi's van Islamitische Staat (IS). Dat schrijft Le Soir.

De Amerikaanse generaal James Terry heeft gisterenavond gezegd dat de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen IS bereid is 1.500 manschappen naar Irak te sturen. Welke landen zouden bijdragen aan deze grondoperatie, maakte de generaal niet duidelijk.

Een woordvoerster van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt dat België "een officiële vraag heeft ontvangen" van de coalitie om deel te nemen aan deze nieuwe operatie.

Hoeveel Belgische soldaten zullen deelnemen aan deze operatie is nog niet duidelijk. De regering zal zich eerst nog over de vraag moeten buigen. Verwacht wordt dat dat punt op de agenda van de volgende ministerraad, volgende vrijdag, zal staan.

Reynders: "Mogelijk tiental Belgische instructeurs"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigt de mogelijkheid om een tiental Belgische militaire instructeurs naar Irak te sturen. "Maar er is geen sprake van het uitsturen van troepen om op het terrein de strijd aan te gaan", onderstreepte hij.

Vorige week al liet Reynders verstaan dat België overweegt om militaire instructeurs naar Irak te sturen. Op een ministerieel treffen van de coalitie tegen terreurgroep IS stelde ons land zich woensdag al beschikbaar, bevestigt Reynders nu.

Ook minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) liet vorige week al verstaan dat het uitsturen van Belgische instructeurs voorlopig mogelijk is binnen het budget. Het precieze aantal ligt echter nog niet vast.