België zakt op klimaatrangschikking

België is dit jaar twee plaatsen gezakt op de Climate Change Performance Index (CCPI), de internationale index die de klimaatinspanningen van 58 landen rangschikt, en staat nu op de zestiende plaats. Dat maakten milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL), IEW, WWF en Greenpeace maandag bekend. Het is de tiende keer dat Germanwatch en het Climate Action Network (CAN) Europe de klimaatinspanningen beoordeelden.

België zakte in het klassement omdat "onze broeikasgasuitstoot niet genoeg daalt en de federale en gewestelijke regeringen ter plaatse trappelen met hun klimaatbeleid", melden de organisaties. België scoort goed op klimaatdiplomatie, de uitbouw van hernieuwbare energie en de evoluties in de broeikasgasuitstoot van gebouwen, aldus de milieuorganisaties, maar "we scoren slecht in vergelijking met de 57 andere grote vervuilers op het hoge energieverbruik per persoon, de hoge broeikasgasuitstoot in de industrie en het transport en het zwakke klimaatbeleid op federaal en gewestelijk niveau".

Geen enkel land behaalde de eerste drie plaatsen op de lijst, omdat er te weinig ambitie getoond wordt om gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. Denemarken (4), Zweden (5) en het Verenigd Koninkrijk (6) zijn de eerste landen in de rangschikking.