Dossier Strijd tegen IS

1500 extra soldaten naar Irak tegen IS

De coalitie die de "jihadisten" van Islamitische Staat (IS) bekampt, stuurt 1.500 soldaten naar Irak. Dat zo heeft de Amerikaanse generaal James Terry maandag gezegd. Het gaat om "boots on the ground", berichtte de Britse krant Daily Mail.

De leden van de coalitie hebben elkaar vorige week in de regio ontmoet. Zij hebben zich ertoe geëngageerd om naar Irak 1.500 soldaten te sturen om Iraakse en Koerdische soldaten die IS bestrijden, te adviseren en trainen, aldus de generaal. Volgens Terry, die de activiteiten van de coalitie tegen IS leidt, komen die soldaten bovenop de 3.100 die van de Amerikaanse president Barack Obama al naar Irak mogen gaan.

Niet duidelijk welke landen

De generaal weigerde te zeggen welke landen die troepen sturen en wilde enkel kwijt dat het om een "brede mix" van de coalitie gaat die - vanuit militair oogpunt gezien - nu bijna veertig landen, onder wie België, telt. Om welk soort militair personeel het gaat verduidelijkte Terry ook niet. “Wij werken nog aan de details van de bijdragen,” zei hij.

Volgens de generaal moeten de Iraakse troepen "nog een lange weg afleggen", maar "verbeteren zij elke dag". IS van zijn kant is luidens Terry nu "in het defensief". De "jihadisten" "proberen de posities te behouden die zij hebben veroverd maar zijn nog altijd ertoe in staat beperkte aanvallen te doen".