Republikeinen breiden macht in senaat uit

De Republikeinen hebben hun meerderheid in de Amerikaanse Senaat nog wat uitgebreid. In de staat Louisiana haalde de Republikein Bill Cassidy het gisteren in de tweede ronde van de zittende senatrice Mary Landrieu. Die laatste gaf haar nederlaag toe nadat gedeeltelijke resultaten haar slechts 41 procent van de stemmen hadden gegeven, tegen 59 procent voor Cassidy.

Er moest een tweede ronde volgen na de verkiezingen van 4 november, omdat er toen uit acht kandidaten geen duidelijke winnaar naar voren was gekomen. Landrieu klokte toen af op 42 procent, tegen 41 procent voor Cassidy. Alle Republikeinse kandidaten haalden samen 56 procent, waardoor een nederlaag van Landrieu verwacht was.

In het diepe zuiden van de VS, een regio die tot vijftig jaar geleden een echt bolwerk van de Democraten was, heeft geen enkele staat nu nog een Democratische senator. De Republikeinen hebben nu bovendien een 54-46 meerderheid in de Senaat, en in november werd ook hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden al groter.