EU schenkt extra geld voor ebolahulp

De Europese Unie heeft de drie West-Afrikaanse landen die het zwaarst getroffen zijn door de uitbraak van ebola, bijkomende hulp toegezegd. Guinee, Liberia en Sierra Leone zullen 62 miljoen euro ter bestrijding van het levensbedreigende virus ontvangen. Dat werd tijdens een bezoek van de Europese Commissaris voor Ontwikkelingshulp Neven Mimica in Guinee meegedeeld. Van EU-kant werd tot 2020 nog eens 244 miljoen euro extra voor ontwikkelingsprojecten in het land beloofd. De EU en haar lidstaten hebben tot nu al meer dan een miljard euro voor de bestrijding van ebola toegezegd.

Ondanks alle hulpmaatregelen blijven in West-Afrika vele mensen aan ebola sterven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwamen enkel in Guinee, Liberia en Sierra Leone al 6.200 mensen om het leven. De WHO gaat uit van een veel hoger aantal niet-geregistreerde doden.

Twee artsen, die besmet waren geraakt door het virus, zijn zaterdag in Sierra Leone gestorven. Het aantal lokale artsen dat in het West-Afrikaanse land door ebola is omgekomen, komt nu op negen. Dat deelden de autoriteiten mee. Honderden leden van het verplegend personeel zijn in Guinee, Liberia en Sierra Leone het slachtoffer geworden van het dodelijke virus.

Een van ebola herstelde Cubaanse arts is naar zijn land teruggekeerd. Hij is bereid weer naar Afrika te gaan, zei de dokter zaterdagavond na zijn aankomst in de hoofdstad Havanna. De arts was één van de meer dan 250 Cubaanse hulpverleners, die in West-Afrika actief zijn. Hij was midden november in Sierra Leone met het virus besmet geraakt. Kort daarna werd hij in afspraak met de WHO ter behandeling naar Genève overgevlogen. De universiteitskliniek van de Zwitserse stad verklaarde hem enkele dagen geleden als genezen.