Filipijnen zonder stroom door tyfoon

De tyfoon Hagupit heeft miljoen Filipijnen in het oosten en centrum van het land afgesneden van elektriciteit. Hevige wind en regen zorgen ervoor dat in sommige gebieden ook de telefoon niet meer werkt. Dat deelden de autoriteiten mee.

Hagupit kwam gisterenavond aan land in de provincie Eastern Samar en omstreken. De tyfoon blies bomen omver en daken weg. Over andere schade of slachtoffers is niets bekend. De autoriteiten zeggen nog informatie te verzamelen.

De meteorologische dienst zegt dat ze windsnelheden van 160 kilometer per uur meet. Windvlagen zouden zelfs snelheden tot 195 kilometer per uur bereiken. De tyfoon zet nu koers naar eilandprovincie Masbate. Daar zal Hagupit zondag aan land gaan. Masbate ligt ongeveer 400 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Manilla.

Eerder moesten al 700.000 personen in de getroffen gebieden hun huis ontvluchten. Zij konden terecht in kerken, scholen en gymzalen. Honderden vlieg- en bootreizen moesten afgelast worden. Duizenden passagiers zijn gestrand.

Meteorologen zeggen dat Hagupit de komende dagen langzaam over de centrale provincies zal trekken. Woensdag zou de tyfoon de Filipijnen verlaten.