Weer dode in VS na politiegeweld

In de Amerikaanse stad Phoenix, in deelstaat Arizona, is een zwarte man door een blanke agent gedood. In een persbericht deelde de politie van Phoenix mee dat een 34-jarige zwarte man, Rumain Brisbon, dinsdag voor zijn woning was tegengehouden omdat hij verdacht werd van het verkopen van drugs. Volgens de politie trachtte de man te ontsnappen en weigerde hij verschillende bevelen van de blanke agent. De naam van de agent werd niet bekendgemaakt. Wel is geweten dat het een man van 30 is en zeven jaar ervaring zou hebben.

Het kwam tot een handgemeen. Toen de man zijn hand in zijn zak stak, hield de agent de hand vast en beval hij hem die daar te houden. De agent dacht dat hij de kolf van een geweer voelde en schoot tweemaal in het torso van de man. Die werd ter plaatse dood verklaard, kort na de aankomst van de brandweer en politieversterking. De 34-jarige had echter een potje met oxycodon in zijn broekzak, een krachtig analgeticum.

Marci Kratter, de advocate van de familie, verklaarde dat "verschillende getuigen de versie van de politie tegenspreken". "Dit is een tragedie. Hij was niet gewapend en bedreigde niemand".

In de Verenigde Staten manifesteren duizenden mensen al enkele dagen tegen politiegeweld, na eerdere gevallen van dodelijk politiegeweld in New York en Ferguson.

Foto: archief