Immigratieplan Obama krijgt 'neen'

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat regelrecht ingaat tegen de aangekondigde immigratiehervorming van president Obama. Het gaat echter om een symbolische stap, omdat het voorstel in de Senaat geen meerderheid kan krijgen. Bovendien kan Obama het met zijn veto blokkeren.

De Senaat, die nog tot het einde van het jaar gecontroleerd wordt door de Democraten, zal niet over de tekst stemmen. Dat liet de Democratische leider Harry Reid al weten.

5 miljoen illegalen

Obama had op 20 november een reeks maatregelen aangekondigd die onder andere voorzien in de voorlopige regularisering van zo’n vijf miljoen illegalen die met uitwijzing worden bedreigd.

De president beloofde in één adem een “eerlijker en evenwichtiger” immigratiebeleid. Illegalen die al langer dan vijf jaar in de VS wonen en een kind hebben met de Amerikaanse nationaliteit of met een permanente verblijfsvergunning, kunnen aanspraak maken op een werkvergunning van drie jaar.

"Machtsmisbruik"

De Republikeinen zijn niet opgezet met de plannen en beschuldigen de president ervan zijn macht te misbruiken en het Congres te omzeilen. Vandaar het Republikeinse wetsvoorstel.

Obama reageert

Obama heeft via Twitter al gereageerd op de stemming in het Huis. Hij noemt het wetsvoorstel iets wat de wetgeving nog slechter zal maken.