Terroristen bezetten school in Tsjetsjenië

In de Russische deelstaat Tsjetsjenië zijn 19 doden gevallen bij een terroristische aanval in de regionale hoofdstad Grozny. Terroristen vielen twee gebouwen aan, waaronder een school, waarna een zwaar vuurgevecht met de politie ontstond. In totaal werden 9 rebellen gedood. Ook tien politieagenten lieten het leven.

De aanval van de rebellen begon vannacht bij het gebouw van een uitgeverij in Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië. Verschillende gemaskerde mannen probeerden het gebouw vanop straat binnen te dringen. 

Rond en in het gebouw van de uitgeverij ontstond een hevig vuurgevecht tussen politie en terroristen. Op amateurbeelden op YouTube is te zien hoe met zwaar geschut richting het gebouw geschoten wordt. De uitgeverij is bijna volledig in vlammen opgegaan.

Terroristen bezetten school

Een andere groep rebellen viel een school binnen en bezette dat gebouw. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov schakelde het Nationaal Anti-Terroristisch Comité in, dat een anti-terreuroperatie opzette om de rebellen "te liquideren."

Enkele uren na de start van de operatie liet Kadyrov weten dat de operatie was afgelopen. Daarbij zouden volgens de eerste berichten 9 rebellen zijn gedood, ook 10 agenten lieten bij de verschillende terroristsiche aanvallen het leven.

Conflict in Tsjetsjenië blijft aanhouden

De Russische regio Tsjetsjenië gaat al langer gebukt onder een gewapend conflict. Ramzan Kadyrov werd er door Moskou aangesteld als president om de orde met harde hand te handhaven. Kadyrov sloeg een opstand van radicale moslims neer met harde hand en zorgde vooral in Grozny, dat voordien regelmatig het doelwit was van rebellen, voor relatieve rust.

Maar de laatste tijd liepen de spanningen opnieuw op. Kadyrov wordt beschuldigd van verschillende mensenrechtenschendingen en de aanslagen van vandaag zouden in een filmpje opgeëist worden als vergelding voor zijn geweld tegen moslims.

State of the Union van Poetin

De aanslagen komen er op de dag dat de Russische president Vladimir Poetin zijn jaarlijkse State of the Union houdt voor het Russische parlement. In die toespraak geeft Poetin voor de Russische volksvertegenwoordigers toelichting bij zijn politieke plannen voor de komende jaren.