VS: Agent die zwarte doodde weer vrijuit

Een grand jury in New York heeft, opnieuw, beslist om een politieagent niet aan te klagen na de dood van een ongewapende zwarte Amerikaan. Dat melden lokale media, maar het nieuws is nog niet bevestigd door het gerecht. De agent hield de man in juli in een wurggreep om hem te bedwingen.

Minder dan twee weken geleden besliste een grand jury in Saint Louis (Missouri) een agent niet te vervolgen voor de dood van de eveneens ongewapende Michael Brown, in augustus in Ferguson.

De agent in New York, Daniel Pantaleo, zal zich niet moeten komen verantwoorden voor zijn confrontatie met de 43-jarige Eric Garner. Agenten probeerden de man op 17 juli op te pakken voor de illegale verkoop van sigaretten op straat. Garner verzette zich, en daarop werd hij door verschillende blanke agenten tegen de grond geduwd. In een amateurvideo is te zien hoe een van hen, Daniel Pantaleo, Garner in een wurggreep neemt om hem tegen de grond te krijgen. De wetsdokter in New York noemde de dood moord.

Op Staten Island, één van de vijf stadsdistricten, zijn er al protesten uitgebroken. De New Yorkse politie bereidt zich dan ook voor op nog meer protest. In Ferguson, en elders in de Verenigde Staten, was het de afgelopen tien dagen onrustig na de beslissing van de grand jury aldaar.