Dossier Strijd tegen IS

Iran dropt bommen op stellingen van IS

Iraanse gevechtsvliegtuigen hebben volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie de voorbije dagen luchtaanvallen uitgevoerd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in buurland Irak. Volgens het Pentagon gebeurden de aanvallen niet in overleg met de Verenigde Staten, die zelf bombardementen uitvoeren samen met verschillende landen.

Volgens Pentagon-woordvoerder John Kirby zijn er indicaties dat er de voorbije dagen aanvallen uitgevoerd werden met jets van het type F-4 Phantom. De verklaring van de woordvoerder kwam er nadat de nieuwszender Al-Jazeera beelden toonde van vliegtuigen, gelijkend op de F-4 die de Iraanse luchtmacht nog steeds gebruikt. Die vliegtuigen voerden aanvallen uit in de provincie Diyala, aan de grens met Iran.

Eerder zei Kirby op een persconferentie nog dat het aan de Iraakse regering toekomt om de luchtaanvallen te coördineren die de verschillende landen van de internationale coalitie tegen IS, waaronder België, uitvoeren in Irak. "Er is niets gewijzigd aan ons beleid. We coördineren onze activiteiten niet met de Iraniërs", voegde de woordvoerder toe.

Het Iraanse leger is aanwezig op Iraakse bodem en staat er bijvoorbeeld sjiitische milities bij, net als eenheden van het Iraakse leger zelf. Het is de echter de eerste keer dat Washington Iraanse luchtaanvallen bevestigt. Iran heeft ook gevechtsvliegtuigen ter beschikking gesteld van Irak.

Foto: archief