Kobane: journalist maakt unieke beelden

De Syrische stad Kobane ligt volledig in puin nadat het twee maanden lang onder vuur werd genomen door IS. Er woonden 50.000 mensen in Kobane, nu nog maar 2.000. De meeste inwoners zijn naar de grens van Turkije gevlucht. Een videojournalist zocht contact met enkele inwoners en kon zo een unieke reportage maken binnen Kobane.

De Koerden die nu nog in Kobane wonen, overleven in moeilijke omstandigheden. De stad is volledig vernield, ze zijn zo goed als al hun bezittingen kwijt en er is bijna geen eten. "Er viel een bom toen ik mijn twee gewonde dochters probeerde weg te dragen. Een was zeven jaar. Ze werd naar Turkije gebracht en is daar overleden. We hebben haar teruggehaald en hier begraven," vertelt een vrouw.

Broden uitdelen

Enkele mannen vonden een oude bakkerij en begonnen er broden te bakken. "Deze bakkerij sloot 20 jaar geleden, maar we hebben hem helemaal hersteld om te gebruiken in deze moeilijke tijden. Tien dagen geleden was de situatie hier nog slechter. Nu kunnen we de mensen helpen en kunnen we brood verdelen," vertelt één van de mannen.

Kinderen schuilen onder grond

In het vluchtelingenkamp hebben ouders gangen in de grond gegraven. Tijdens raketaanvallen kruipen de kinderen in de gangen, dan voelen ze zich veiliger. Ze vluchten niet naar een ander land, omdat ze liever in hun thuisstad afwachten tot IS wordt teruggedrongen. "Verdienen kleine kinderen geen genade? Kijk, ze heeft geen schoenen, weinig kleren, geen bezittingen... Kijk, ze bombarderen ons met zware wapens. Die vuile mensen (IS) laten ons maar niet met rust," zegt een klein jongetje.