2 doden bij rellen na vrijspraak Moebarak

Bij rellen in Caïro tussen de Egyptische politie en manifestanten zijn gisteren twee doden gevallen. Er raakten ook negen mensen gewond, zo heeft het ministerie van Gezondheid gemeld. De manifestanten protesteerden in het centrum van de Egyptische hoofdstad tegen de vrijspraak van de afgezette president Moebarak.

Meer dan duizend betogers kwamen zaterdagavond na de bekendmaking van het verdict samen op het Tahrirplein, het centrum van het Egyptische luik van de 'Arabische Lente' in 2011. De politie probeerde de menigte uiteen te drijven met traangas en waterkanonnen. Een tiental personen werden opgepakt, zo berichtten plaatselijke media. 

Eerder had een Egyptische rechtbank de zaak tegen ex-president Hosni Moebarak wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de dood van honderden manifestanten tijdens de revolutie van 2011 laten vallen. Dat betekent dat er geen vonnis komt en de 86-jarige Moebarak dus witgewassen wordt van die beschuldiging. Moebarak werd ervan verdacht dat hij de politie bevel heeft gegeven om de revolte van 2011 waarbij hij van de macht werd verdreven, te onderdrukken. Er vielen 846 doden.

De rechtbank in de hoofdstad Caïro sprak de voormalige president ook vrij in een corruptiezaak. Die handelde over de verkoop van gas aan Israël. Het gas zou onder de marktprijs zijn verkocht.