VN veroordeelt geweld van politie VS

Het VN-Comité tegen de Foltering heeft in een rapport aangeklaagd dat de Amerikaanse politie excessief geweld en vuurwapens gebruikt tegen ongewapende zwarten. Het rapport werd gepresenteerd in het Zwitserse Genève. Het comité stuurt erop aan dat de verantwoordelijken van excessief politiegeweld voor een rechter moeten verschijnen.

Het Amerikaanse gerecht besliste maandag nog om de agent die de zwarte tiener Michael Brown begin augustus neerschoot niet te berechten. Die beslissing lokte opnieuw rellen uit in Ferguson, waar Brown overleed. In het rapport wijzen tien internationale experts erop dat het comité "bezorgd is om de brutaliteit en de gewelddadige manier van optreden van de politie, vooral tegen mensen die behoren tot bepaalde etnische en rassengroepen". De auteurs van het onderzoek bekritiseren daarnaast "het racistische karakter van de politie en de immigratiediensten, alsook de militarisering van de politieactiviteiten". Het comité maakt zich ook nog "diep ongerust over het frequent neerschieten van ongewapende zwarte mensen en over de toename van het aantal achtervolgingen met fatale afloop". Daarom dringen de auteurs aan op een "grondig en onpartijdig onderzoek" na gevallen van politiegeweld, opdat de verantwoordelijken voor het gerecht zouden verschijnen.

Wat het comité nog zorgen maakt, is het overmatig gebruik van de Taser, een stroomstootwapen. Volgens verschillende ngo's leidt dit wapen jaarlijks tot ongeveer 500 doden in de VS. Tot slot vraagt het comité dat de gevangenen in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo op Cuba, die zonder rechtszaak vastzitten, voor een gewoon gerecht worden gebracht of worden vrijgelaten.