President Mexico wil politiehervorming

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto gaat het veiligheidsapparaat in zijn land grondig overhoop gooien. Hij wil een einde maken aan de corruptie en de georganiseerde misdaad. Aanleiding is de verdwijning van 43 studenten twee maanden geleden.

Peña Nieto kondigde tijdens een persconferentie een aantal wijzigingen aan in de grondwet. Hij wil onder meer dat de gemeentelijke politie verdwijnt en plaats maakt voor een landelijke politie. Ook moet de centrale regering meer bevoegdheden krijgen om op het lokale vlak in te grijpen als er in de gemeentes sprake is van infiltratie door georganiseerde bendes.

Het studentendrama van eind september bracht aan het licht dat er in Mexico banden waren tussen criminelen, politie en zelfs politici. De voormalige burgemeester van Iguala José Luis Abarca Velazquez werd zelf gearresteerd en beschuldigd van moord en doodslag.

Peña Nieto werd in 2012 verkozen tot president omdat hij beloofde rust te brengen in Mexico. Sinds 2007 zijn er al zeker 100.000 mensen om het leven gekomen door oorlogen tussen verschillende drugsbendes. De laatste weken stond de positie van Nieto onder vuur, omdat het volk woedend is over de verdwijning van de 43 studenten.

Gisteren werden nog elf verminkte lichamen teruggevonden aan de kant van de weg in het zuidwesten van Mexico, in dezelfde provincie waar de studenten werden ontvoerd.