17 gevangenen dood na overdosis pillen

In Venezuela zijn minstens 17 gevangenen overleden nadat ze een overdosis geneesmiddelen hadden genomen. Dat melden de politie en een ngo.

De feiten speelden zich af in de gevangenis van Uribana, in het zuidwesten van het land. De gevangenen hadden dinsdag een hongerstaking aangevat om te protesteren tegen de onmenselijke behandeling die ze naar eigen zeggen ondergaan. Volgens het Venezolaanse Observatorium van Gevangenissen, een ngo die opkomt voor de mensenrechten, brak er gisteren hevig protest uit onder de gevangenen en konden ze de ziekenboeg bezetten, waar ze alle mogelijke geneesmiddelen en alcohol hebben ingenomen. Het zou gaan om een mengeling van antibiotica, middelen tegen hoge bloeddruk en epilepsie, en alcohol. Een dag later waren zeker 17 van hen overleden. Ook vier gedetineerden die overgeplaatst waren vanuit Uribana zouden hetzelfde lot ondergaan hebben.

De minister van Gevangeniswezen Iris Varela wijt hun overlijden aan de gevolgen van het "ongecontroleerd innemen van medicijnen". De Venezolaanse regering bevestigde de dood van 13 gedetineerden en meer dan 140 gevallen van vergiftiging, maar volgens de politie en de ngo zijn het er dus meer. Een van de grootste problemen in de Venezolaanse gevangenissen is de overbevolking. De inrichtingen in het land tellen 19.000 plaatsen voor 55.000 gevangenen.