Blanke agent: "Ik heb een zuiver geweten"

Darren Wilson, de blanke agent die in augustus de zwarte tiener Michael Brown doodschoot, reageert voor het eerst publiekelijk. “Ik heb een zuiver geweten omdat ik mijn job heb gedaan.” Wilson werd gisteren vrijgesproken voor de dood van Brown, wat tot nieuwe zware rellen leidde in Ferguson.

Wilson deed zijn relaas tijdens een interview bij ABC News. Hij vertelde hoe hij zich bedreigd voelde door de 18-jarige Brown. Wilson zou zijn geweer op Brown gericht hebben nadat hij klappen had gekregen van Brown en hem al meermaals gevraagd had om achteruit te gaan.

"Dacht dat ik zou sterven"

Toen hij zijn wapen effectief getrokken had, ging het fout: “Hij nam mijn wapen vast en probeerde mij neer te schieten met mijn wapen. Ik moest iets doen, ik dacht dat ik zou sterven. Dus haalde ik de trekker over”, vertelt Wilson.

Brown zou het na een tweede schot op een lopen hebben gezet, maar volgens Wilson kwam hij daar snel op terug. “Hij stopte en zijn rechterhand ging naar zijn riem. Ik wist niet wat te denken, misschien had hij wel een wapen.” Toen Brown opnieuw op Wilson afkwam, schoot hij nog meerdere keren. Uiteindelijk viel daarbij ook het fatale schot, toen hij Brown in het hoofd raakte.

Zuiver geweten

Wilson zegt in het interview dat hij een zuiver geweten heeft: “Ik heb mijn job gedaan”, klinkt hij vastberaden. Ook op de hamvraag, of het iets zou uitgemaakt hebben als Brown blank was, is hij duidelijk: “Nee. Geen enkele twijfel.”