"Middellandse zee is geen massakerkhof"

Paus Franciscus heeft vanochtend het Europees Parlement in Straatsburg toegesproken. Hij was streng voor Europa en gaf hen de opdracht om samen migranten op te vangen. Franciscus waarschuwde ook dat het imago van Europa enigszins verouderd is.

De paus brengt vandaag een blitsbezoek aan Straatsburg. Aan het Europees Parlement werd aanvankelijk de Vaticaanse vlag bijgevoegd met de andere Europese vlaggen. Nadien werd hij onder begeleiding van voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, naar binnen gebracht. Daar sprak hij de leden van de EU toe.

Europa als grootmoeder

In zijn speech riep de paus vooral op tot actie na de dood van duizenden verdronken migranten in Italië. “Er is onvoldoende wederzijdse ondersteuning binnen de Europese Unie. Daarom worden er te veel beslissingen genomen waarbij geen rekening wordt gehouden met de menselijke waardigheid van immigranten. We kunnen niet toestaan dat de Middellandse Zee een massakerkhof wordt.”

Franciscus waarschuwde ook dat de wereld Europa enigszins ziet als verouderd, verwilderd en minder vitaal. “Het continent voelt minder en minder aan als een protagonist. Europa heeft een nieuwe impuls nodig. want het heeft het imago van een grootmoeder en is de aantrekkingskracht verloren. De grote ideeën zijn vervangen door bureaucratische en technische aspecten en er is te weinig oog voor het humanitaire.”

Ontmoeting met Charles Michel

Namiddag staat er voor de paus nog een bezoek aan de Raad van Europa en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens op het programma. Ook ontmoet hij onze premier, Charles Michel. 

Lees hier de integrale toespraak van Paus Franciscus in het Europees parlement

Paus spreekt Europees Parlement toe