Ferguson: blanke agent niet vervolgd

In de Verenigde Staten heeft de zogeheten 'grand jury' beslist dat de blanke politieagent die begin augustus een ongewapende zwarte tiener doodschoot in Ferguson, een buitenwijk van Saint-Louis, niet vervolgd wordt. Dat maakte aanklager Robert McCulloch bekend. Kort nadien braken opnieuw relletjes uit in de Amerikaanse stad. 

Op 9 augustus schoot agent Darren Wilson de 18-jarige Michael Brown met zes kogels dood. Dat leidde tot maandenlang protest. Manifestanten gingen ervan uit dat de agent racistische motieven had. De zwarte gemeenschap van Ferguson, een buitenwijk van Saint Louis, eiste dat de politieagent vervolgd zou worden.

Geen vervolging

De agent zelf gaf publiekelijk geen commentaar, maar volgens indiscreties van de jury houdt hij vol dat hij handelde uit zelfverdediging. De woede is voor een groot stuk te wijten aan de overtuiging dat Brown zich al overgegeven had toen hij werd neergeschoten door de agent, die overigens in zijn politievoertuig zat. Na drie maanden delibereren heeft de twaalfkoppige jury nu dus beslist dat de agent niet vervolgd wordt