Nu ook misbruik binnen Spaanse Kerk

In de Zuid-Spaanse stad Granada zijn vier verdachten gearresteerd in verband met het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken. Uit speurderskringen is vernomen dat het om drie priesters en een godsdienstleraar gaat.

Minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz bevestigde de arrestaties, maar maakte geen bijzonderheden bekend. De politie onderzoekt het schandaal al geruime tijd in het geheim, zei de minister in Madrid.

Een vandaag volwassen man had het schandaal aan het rollen gebracht. Het 24-jarige slachtoffer schreef in een brief aan paus Franciscus, dat hij als jongen door verschillende geestelijken seksueel misbruikt was geweest. De paus telefoneerde volgens Spaanse mediaberichten in eigen persoon naar het Spaanse slachtoffer en vroeg hem in naam van de Kerk om vergiffenis. 

De speurders benadrukten dat de opheldering van de zaak op grond van de complexe bewijslast erg moeilijk wordt. De arrestaties betekenen dat het onderzoek in een nieuwe fase zit. Momenteel zijn al meer dan tien personen verhoord, de meesten als getuigen.