"Prioriteit vrouwen is moederschap"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag op een top over Vrouwen en Recht verklaard dat mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk zijn. Volgens de president moeten vrouwen prioriteit geven aan het moederschap.

“Ons geloof, de islam, heeft een specifieke rol voor vrouwen: het moederschap.” Erdogan anticipeerde ook al op de reactie van feministen. “Zij zullen dit niet begrijpen, omdat zij het concept van moederschap niet accepteren.”

Ook vindt de Turkse premier dat mannen en vrouwen niet hetzelfde behandeld moeten worden, omdat dat indruist tegen de natuur. Een vrouw kan volgens hem ook niet hetzelfde werk doen als een man, omdat hun karakter en hun fysieke paraatheid verschilt van een man. “Een vrouw een schep geven en haar laten werken? Dat is onmogelijk, want het is in strijd met haar natuur.”

De ideeën van Erdogan over de vrouw zijn erg omstreden. Eerder had hij ook al laten verstaan dat vrouwen minstens drie kinderen moeten krijgen en dat er geen recht op abortus zou mogen zijn.