Zware aardbeving schrikt Japan op

Een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter heeft de Japanse prefectuur Nagano, in het midden van het land, opgeschrikt. De schok was in een groot gebied gedurende een tiental seconden te voelen. Dat melden de nationale meteorologische dienst en verschillende media.

Er vielen tientallen gewonden. "Vijf mensen zijn bedolven onder vier verwoeste huizen in het plaatsje Hakuba", zo deelde televisiezender HNK op gezag van de hulpdiensten mee. Een van de gewonden is afgevoerd, terwijl de hulpdiensten de vier anderen proberen te redden. In hetzelfde dorp vielen nog enkele andere gewonden. Ook Omachi en Nagano telden enkele gewonden. De aardbeving veroorzaakte ook een stroomonderbreking, die het spoorverkeer verstoorde. Er werd geen tsunamialarm afgekondigd. Het epicentrum van de beving bevond zich op een diepte van nauwelijks 10 kilometer.

Dode door andere beving in China

In het zuidwesten van China is een man omgekomen door voorwerpen die omlaag vielen na een andere aardschok. In het dunbevolkte en afgelegen gebied in de provincie Sichuan zijn verder geen grote schade aan gebouwen of een groot aantal gewonden gemeld. Volgens de Amerikaanse aardbevingautoriteit had die schok een kracht van 5,9, volgens de Chinese autoriteit een kracht van 6,3.