Dossier Strijd tegen IS

IS-gijzelaar: "Voor dood achtergelaten"

IS heeft een nieuwe video verspreid waarin de Britse gijzelaar John Cantlie wordt opgevoerd. Cantlie haalt in de boodschap uit naar de VS en Groot-Brittannië: “Ik werd voor dood achtergelaten.”

Eerst militair

Cantlie werd al zeven keer opgevoerd in videoboodschappen van IS. Ook in deze video heeft Cantlie een duidelijke boodschap. Hij bekritiseert de VS en Groot-Brittannië omdat ze niet willen onderhandelen, terwijl bijvoorbeeld Frankrijk dat wel doet. “Waarom moeten onze landen altijd eerst voor het militaire kiezen?”, vraagt Cantlie zich af. En hij voegt er nog aan toe: “We zijn het precies niet waard om over te onderhandelen.”

IS schuift hiermee de dood van vorige gijzelaars in de schoenen van de VS en Groot-Brittannië, terwijl het zichzelf opwerpt als een onderhandelende partij. De boodschap moet overkomen als een boodschap van Cantlie zelf, maar er wordt vermoed dat hij onder dwang werkt.

Peperdure operatie

In de video maakt Cantlie de twee landen en hun militaire karakter zelfs belachelijk, door te wijzen op een peperdure reddingsoperatie die de VS op 4 juli wou uitvoeren. Uiteindelijk mislukte die operatie, “omdat IS geanticipeerd had en ons simpelweg had verplaatst. Het kostte hen enkel wat benzine.”

Verraden door eigen land

De Britse fotojournalist komt ook bijzonder scherp uit de hoek: “Ik werd voor dood achtergelaten. Dat is het slechtste gevoel ooit.” Hij heeft het over verraad van het land waar hij zijn leven lang alles voor gedaan heeft: “Ze keren ons de rug toe” en “We worden gebruikt om een politiek beleid te voeren.”

De video eindigt met een Cantlie die kwaad is op zijn land: “Ik zal me blijven richten tegen de arrogantie van mijn land.”

Al twee jaar gevangen

John Cantlie werd twee jaar geleden ontvoerd in Syrië. Hij werd vorige maand nog in de rol gestoken van oorlogscorrespondent die de negatieve gevolgen van het militaire optreden van de VS in beeld bracht. In totaal zouden er acht boodschappen van hem zijn opgenomen.