Spaans referendum krijgt staartje

De Spaanse openbare aanklager heeft de Catalaanse minister-president Artur Mas aangeklaagd voor de officieuze volksraadpleging die plaatsvond in de Catalonië. De klacht luidt verduistering van overheidsgeld, burgerlijke ongehoorzaamheid en minachting voor justitie.

De klacht die vanmorgen bij het hoogste gerechtelijke instantie van Catalonië, in Barcelona, binnenkwam loopt ook tegen Mas' plaatsvervanger Joana Ortega, en de regionale minister van Onderwijs Irene Rigau.

De regering van de naar onafhankelijkheid strevende regio Catalonië besliste om een alternatief referendum te organiseren nadat het officiële referendum op het veto van het grondwettelijk hof botste. De alternatieve volksbevraging vond op 9 november plaats. Twee miljoen mensen, meer dan een derde van de stemgerechtigde Catalanen, bracht toen een stem uit. Goed 80 procent stemde toen voor een afscheuring van Spanje.

De Catalaanse regering maakt nu werk van een officiële referendum. Maar de regering in Madrid is van oordeel dat alle Spanjaarden hun stem moeten kunnen laten horen over mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië.