Dossier Strijd tegen IS

Assad: "Meer overleg nodig in IS-strijd"

De Syrische president Bashar al-Assad heeft vanmorgen gezegd dat de strijd tegen Islamitische Staat (IS) nood heeft aan "oprechte internationale samenwerking".

Een internationale coalitie onder leiding van de VS voert al sinds augustus luchtaanvallen uit tegen IS in Irak en Syrië, maar ze weigeren daarover overleg te plegen met de regering in Damascus. Het regime van Assad vecht al sinds 2011 een burgeroorlog uit met verschillende militante groeperingen die hem van de macht willen verdrijven.

"De opkomst van IS komt niet uit de lucht gevallen", aldus Assad tijdens een partijbijeenkomst gisteravond waar het Syrische staatspersbureau Sana over bericht. De Syrische president wijst met de beschuldigende vinger naar de landen die de Syrische oppositie steunden in die Syrische burgeroorlog. Zij steunden, bewapenden en financierden terroristische organisaties en milities die Syrië moesten ondermijnen.

Enkel een oprechte internationale samenwerking zal in staat zijn om de strijd met IS aan te gaan, zou Assad nog gezegd hebben. Slechts enkele dagen geleden maakte de Amerikaanse president Barack Obama nog duidelijk dat een samenwerking met het Syrische regime niet aan de orde is.

De Syrische burgeroorlog heeft na vier jaar al meer dan 200.000 mensenlevens gekost, zo berekenden activisten.