Oekraïne: coalitie succesvol gevormd

De vijf pro-Westerse partijen die de parlementsverkiezingen in Oekraïne wonnen, hebben de coalitiegesprekken succesvol afgerond. Dit exact een jaar nadat de massaprotesten op het Maidan-plein in Kiev begonnen. Dat heeft de partij van president Petro Porosjenko meegedeeld volgens de plaatselijke media.

De partijvoorzitters zullen het akkoord vanmiddag voorstellen in Kiev. Tijdens de eerstvolgende zitting van het parlement volgende week donderdag zal het akkoord ondertekend worden.

Naast de partijen van president Porosjenko en premier Jatsenjoek zullen ook de partij van voormalig premier Timosjenko, de pro-Europese partij Samopomich en de Radicale partij van rechtse populist Oleh Lyasjko deel uitmaken van de nieuwe coalitie.

In de loop van de dag staan er meerdere evenementen op het programma in Kiev om het begin van de protesten op Maidan op 21 november 2013 te herdenken. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden brengt in de vooravond een bezoek aan een van de herdenkingsplechtigheden in Kiev.