Nieuw proces voor geëxecuteerde tiener

Het komt een beetje laat voor Hugjiltu, maar achttien jaar na zijn veroordeling en executie wegens verkrachting en moord krijgt de Chinees een nieuw proces. Hugjiltu was 18 jaar bij zijn executie in 1996. Hij zou een vrouw verkracht en vermoord hebben in een openbaar toilet. Maar in 2005 kwam een andere man op de proppen die de moord bekende.

Een rechtbank in de autonome regio Binnen-Mongolië heeft nu beslist dat het proces overgedaan moet worden, iets waar de familie van Hugjiltu al bijna tien jaar voor ijvert. "Alle fouten uit het vorige proces, mochten die er zijn geweest, moeten rechtgezet worden", zo zei de voorzitter van de rechtbank bij de opening van het nieuwe proces in de stad Hohhot.

Het Chinese gerechtelijke apparaat ligt regelmatig onder vuur vanwege arbitraire vonnissen en procedures. Vaak worden de rechten van beschuldigden met de voeten getreden of worden bekentenissen op weinig koosjere manier aan verdachten onttrokken. Het gebeurt dan ook vaak dat er fouten gemaakt worden bij processen, of dat onschuldigen de doodstraf krijgen, maar het gebeurt zelden dat justitie terugkomt op een beslissing.