Al Qaeda toont video met gijzelaars

De islamistische beweging Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (Aqmi) heeft een video gepubliceerd van een Franse en Nederlandse gijzelaar. Dat meldt de Amerikaanse instelling SITE. De opname dateert van 26 september 2014. 

De gijzelaars vertellen dat ze ziek zijn en vragen hun regering om te onderhandelen met hun gijzelnemers. "Ik zit al meer dan 1.000 dagen gevangen in de Sahara," zegt de Nederlandse Sjaak Rijke. De andere gijzelaar is de Fransman Serge Lazarevic, die op 24 november 2011 ontvoerd werd in Mali, een dag eerder dan Rijke.

"Vrees voor mijn leven"

Lazarevic, die de Frans-Servische nationaliteit heeft, werd samen met een andere Fransman ontvoerd, Philippe Verdon. Die laatste werd dood teruggevonden in juli 2013. Hij en Verdon waren samen op zakenreis toen ze ontvoerd werden in hun hotel, klinkt het in hun omgeving. "Ik heb pijn aan mij nieren, heb een hoge bloeddruk, lijd aan astma en ook mijn kniën doen zeer. Ik vrees dat mijn leven in gevaar is," zegt Lazarevic. Net als in zijn vorige videoboodschap van juni 2014 vraagt hij president Hollande te onderhandelen over zijn vrijlating. Na Lazarevic komt Rijke aan het woord.

"Alstublieft, help me"

Rijke werd samen met een Brit en een Zuid-Afrikaan ontvoerd op reis in Timboektoe. Zijn vrouw kon uit de handen van de ontvoerders blijven. Een Duitser die zich had verzet tegen de ontvoerders, werd toen doodgeschoten. Rijke, een treinbestuurder, vroeg al in een eerdere videoboodschap in augustus 2012 dat er onderhandeld zou worden over zijn vrijlating. Hij vraagt nu aan het Nederlandse volk om zoveel mogelijk druk op de regering te zetten. "Alstublieft, help me. Alstublieft".

Aqmi beweerde na hun kidnapping dat het om spionnen ging. De Franse en Nederlandse autoriteiten zeggen dat ze uitvoerig met de zaak bezig zijn.