Dossier Strijd tegen IS

Belg betrokken bij onthoofding IS?

Was er in de onthoofdingsvideo die terreurgroep Islamitische Staat afgelopen weekend verspreidde een Belg te zien? Terrorismespeurders menen een strijder uit Vilvoorde herkend te hebben. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In de video was onder meer te zien hoe Peter Kassig, de vijfde westerse gijzelaar, om het leven werd gebracht. De beruchte Britse beul ‘Jihadi John’ wordt daarbij geflankeerd door een twintigtal ongemaskerde strijders die allemaal Syrische soldaten onthoofden. Eén van die strijders zou fysiek sterke gelijkenissen hebben met een Vilvoordse Syriëstrijder (wellicht vierde van links op de foto), die bij verstek terecht staat op het terrorismeproces.

Burgemeester Bonte

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, kan “noch bevestigen nog ontkennen” dat het om een Belg of Vilvoordenaar gaat. "Het is niet nieuw dat er Belgen betrokken zouden zijn bij onthoofdingen, dat is een gerucht dat al maanden circuleert", zegt hij. Bonte kan "bevestigen noch ontkennen" dat de Vilvoordenaar op de video herkend is, omdat hij naar eigen zeggen geen inzage heeft in het dossier. "Dat een aantal Vlaamse jongeren bij de meeste gruwelijke acties betrokken is, maakt mij niet vrolijk, maar het verrast mij ook niet." Bonte vraagt wel terughoudendheid over de identiteit van de vermeende Vilvoordenaar. Hij benadrukt wel dat de naam die eerder werd genoemd niet correct is.

Het federaal parket bevestigt dat het de betrokkenheid van de man uit Vilvoorde bij de onthoofdingen onderzoekt.