Dodelijke aanslag in Jeruzalem

Bij een terroristische aanslag aan een synagoge in Jeruzalem zijn vanmorgen vier doden gevallen, onder hen de twee Palestijnse daders. Zeven tot dertien mensen raakten ook gewond, sommigen van hen zijn er ernstig aan toe. Dat melden Israëlische hulpdiensten. In een reactie noemt Hamas de aanslag “een heroïsche daad”.

Twee mannen, wellicht Palestijnen, bestormden de synagoge met bijlen en messen en vielen de aanwezige mensen aan. De politie heeft de aanvallers doodgeschoten. De aanval gebeurde in een synagoge in de wijk Har Nof waar ultraorthodoxe joden hadden verzameld voor het Shaharit-ochtendgebed, zegt politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.

Wraak

Radicale Palestijnse groeperingen, waaronder ook Hamas, hadden opgeroepen tot wraak nadat een Palestijnse buschauffeur zondag opgehangen werd teruggevonden in zijn bus, op een parkeerterrein in Jeruzalem. Volgens de politie pleegde de 32-jarige man zelfmoord en vonden Israëlische dokters geen bewijzen voor een misdaad tijdens de autopsie. De familie van het slachtoffer zei echter dat niets erop wees dat hij zelfmoord wou plegen, en dat extremistische joden hem vermoord hebben. Buurtbewoners van de man gooiden maandag al met stenen naar de politie.

In zijn reactie had Hamas-woordvoerder Musjir al-Masri het vanuit Gaza over een "natuurlijke reactie". Het is al enkele weken zeer onrustig in en rond Jeruzalem. Belangrijkste twistpunt is de toegang tot de Tempelberg, die enkele weken lang ontzegd werd aan de moslims.