Nooit eerder zoveel jongeren in wereld

Nooit eerder heeft onze aarde zoveel jongeren geteld: 1,8 miljard. Dat blijkt uit het rapport State of the World Population, uitgevoerd door UNFPA, de bevolkingsorganisatie van de Verenigde Naties. Die wijst op het belang van investeren in deze generatie.

“In een wereld waar volwassenen het voor het zeggen hebben, worden jongeren vaak over het hoofd gezien. Die trend moet dringend worden herzien”, zegt de UNFPA. Want landen die momenteel tegemoetkomen aan de behoeften van jongeren zullen zich in de tweede helft van deze eeuw hoogstwaarschijnlijk in een veel betere toestand bevinden, met een beter opgeleide en gezondere bevolking, productievere arbeidskrachten, een groeiende economie en afnemende fertiliteitcijfers. Landen die zich niet inzetten voor jongeren zullen geconfronteerd worden met hogere fertiliteitcijfers en een groot aantal jonge en afhankelijke mensen, met als gevolg nog meer druk op de al overbelaste onderwijs- en gezondheidsdiensten en een nefaste invloed op de economie.

Verstandige investering

Om een cijfer te plakken op de keuze om in jongeren te investeren: als jongeren in zwart Afrika de juiste capaciteiten en kansen zouden krijgen - wat in Oost-Azië enkele decennia geleden gebeurde – zou het bruto binnenlands product er elk jaar gedurende een periode van 30 jaar met een derde (500 miljard dollar) stijgen. "Investeren in jongeren is een goede zaak. Het is ook verstandig. Omwille van verschillende redenen. Het kan ontwikkelingslanden bijvoorbeeld in staat stellen om een demografisch dividend op te strijken, wat de armoede kan doen afnemen en de levensstandaard kan doen toenemen", aldus nog de UNFPA.