Dossier Strijd tegen IS

Video: Is dit IS-beul Jihadi John?

Er zijn beelden opgedoken uit 2011 waarop vermoedelijk ‘Jihadi John’ te zien is, de beul van de Islamitische Staat die verschillende Westerse gijzelaars onthoofd heeft. Op de beelden van het Australische Channel Nine uit 2011 wordt hij geïnterviewd tijdens de rellen in Londen.

‘Jihadi John’ is de gemaskerde beul die in verschillende onthoofdingsvideo’s van de Islamitische Staat al vijf Westerse gijzelaars vermoord heeft. In die video’s valt zijn Britse accent op, waardoor hij ‘Jihadi John’ wordt genoemd. Volgens berichten zou het om een 23-jarige Britse rapper gaan die naar Syrië is vertrokken.

Britse media vermoeden al langer dat Abdel Majed Abdel Bary, een 23-jarige geradicaliseerde Brit, de gemaskerde beul is. Op beelden uit 2011, is te zien hoe hij tijdens de rellen in Londen een interview geeft aan de Australische zender Channel Nine. Daarin neemt hij de Londense politie op de korrel. “Ze beschermen elkaar, niet het volk”, zegt Bary.

Geen bevestiging

Britse autoriteiten hebben kennis genomen van het filmpje, maar bevestigen niet dat het om ‘Jihadi John’ gaat. De Britse overheid zou na de onthoofdingsvideo’s van Islamitische Staat de gemaskerde beul al geïdentificeerd hebben, maar houdt zijn identiteit geheim.

Jihadi John is de vermoedelijke moordenaar van James Foley, Steven Sotloff, David Haines en Alan Henning. Gisteren dook nog een nieuwe video van Islamitische Staat op waarin hij ook de moord op de Amerikaan Peter Kassig opeist.