Vredesproces FARC en Colombia gestaakt

In het westen van Colombia is een generaal ontvoerd, waarschijnlijk door de guerrillabeweging Farc. Dat deelde de president Juan Manuel Santos zondag mee. De vredesonderhandelingen met de rebellen die al bijna twee jaar lopen, zijn door de autoriteiten opgeschort tot er meer duidelijkheid is over de omstandigheden van de ontvoering.

"We eisen dat de ontvoerders hem zo snel mogelijk, gezond en wel, vrijlaten", aldus Santos op zijn twitter-account. Generaal Ruben Alzate werd als vermist opgegeven na schermutselingen in een landelijk gebied bij Quibdo, de hoofdstad van de provincie Choco. Daar leidde hij een speciale eenheid van het leger. In dat arme gebied zijn verschillende illegale groeperingen actief, waarvan de Farc-strijders de voornaamse rebellen zijn.

"Generaal was in gevaarlijke zone"

Het staatshoofd verduidelijkte nog dat hij de minister van Defensie, Juan Carlos Pinzon, heeft bevolen naar de provincie te gaan en het onderzoek naar de ontvoering persoonlijk te leiden. Hij beklemtoonde ook dat de generaal "alle veiligheidsprotocollen gebroken heeft door zich in burger in een rode zone" te begeven. Hij eiste publiekelijk verklaringen van de minister van Defensie.

Vredesonderhandelingen

De Colombiaanse regering voert sinds 2012 vredesonderhandelingen met de rebellenbeweging Farc, die officieel nog 8.000 strijders telt. De rebellie bestaat intussen ongeveer 50 jaar. De gesprekken vinden plaats in Cuba, zonder dat een staakt-het-vuren van kracht is in Colombia. De rebellen hadden eerder laten weten twee soldaten in het noorden van het land gevangen te hebben genomen.