Iohannis is nieuwe president Roemenië

De conservatieve presidentskandidaat Klaus Iohannis heeft volgens extrapolaties de verkiezingen in Roemenië gewonnen. "We hebben ons land teruggewonnen", zei hij zondagavond op Facebook.

Iohannis, van Duitse komaf, behaalde 54,81 procent van de stemmen en deed het zo beter dan zijn socialistische rivaal, aftredend minister-president Victor Ponta. Dat maakte het centrale stembureau bekend, nadat de stemmen waren geteld in 76,53 procent van de stemlokalen.

"Volk heeft gelijk"

Zijn socialistische tegenkandidaat Victor Ponta feliciteerde Iohannis voor de televisiecamera's met zijn verkiezingsoverwinning toen hij haastig het partijhoofdkwartier in Boekarest verliet. "Het volk heeft altijd gelijk", voegde hij eraan toe.

Nek-aan-nek

Volgens de eerste prognoses was het een nek-aan-nekrace. Verschillende opiniepeilers gaven beide kandidaten zondagavond ongeveer 50 procent.

Actievoerders

Duizenden actievoerders in hoofdstad Boekarest eisten na de sluiting van de stemlokalen het terugtreden van Ponta. In andere steden speelden zich gelijkaardige taferelen af.