Vogelgriep op boerderij in Engeland

Na Groot-Brittannië is ook in Nederland vogelgriep vastgesteld. Zondag was al een nieuw geval van vogelgrip ontdekt in een boerderij in Yorkshire waar eenden worden gekweekt. Het risico voor de volksgezondheid zou "zeer klein" zijn. De autoriteiten stelden een veiligheidszone in rond de boerderij en lieten de eenden afslachten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken.

De vogelgriep is dodelijk voor kippen en is ook een gevaar voor de mens. Wie in aanraking komt met besmette dieren kan ziek worden. De woordvoerder zei niet welke stam van het virus werd ontdekt in de boerderij.

Verschillende stammen

Het H5N1-virus heeft meer dan vierhonderd doden geëist, vooral in Zuidoost-Azië, sinds het voor het eerst opdook in 2003. Een andere stam, H7N9, eiste 170 levens sinds 2013. In september waarschuwde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties voor de nieuwe vorm A(H5N6), die zeer ziekteverwekkend is.

Ook in Nederland

Begin november werd in een kwekerij van kalkoenen in Duitsland nog een andere stam van het vogelgriepvirus ontdekt: H5N8. Het was de eerste keer dat dat gebeurde in Europa. Zondag legde Nederland al een tijdelijk transportverbod op van gevogelte, nadat in een kwekerij die H5N8-stam was ontdekt. In België zijn er nog geen gevallen bekend.

Foto: archief