Dossier Strijd tegen IS

IS onthoofdt opnieuw Amerikaan

De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft opnieuw een Amerikaanse gijzelaar onthoofd. In een video die IS online zette is te zien zijn hoe de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig wordt onthoofd. Ook een tiental andere gevangenen wordt onthoofd in de massa-executie.

In de lange video is te zien hoe Peter Kassig en een tiental andere gijzelaars van Islamitische Staat door verschillende beulen onthoofd worden. Op het einde van de video zegt een gemaskerde beul met Brits accent, dat zijn laatste slachtoffer Peter Kassig is.

Vijfde Westerse slachtoffer

Vermoedelijk is de gemaskerde beul opnieuw ‘Jihadi John’. De beul met Brits accent onthoofdde in eerdere video’s van de Islamitische Staat ook al buitenlandse gijzelaars. Wanneer de video gemaakt is, is nog onduidelijk. Vanochtend nog brachten Engelse media het nieuws dat ‘Jihadi John’ bij Amerikaanse luchtaanvallen gewond raakte.

Kassig is intussen de vijfde Westerse gijzelaar die door Islamitische Staat in Irak of Syrië wordt onthoofd. De terreurorganisatie vermoordde eerder al de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning. In de onthoofdingsvideo van Henning werd al gedreigd met de onthoofding van Kassig.

26-jarige hulpverlener

Peter Kassig is een 26-jarige Amerikaanse oud-militair die als hulpverlener werkte voor de organisatie Special Emergency Response and Assistance, die hij zelf oprichtte. Kassig werd meer dan een jaar geleden ontvoerd in Syrië, toen hij onderweg was naar Deir al-Zour.

Tijdens zijn gevangenschap zou Kassig zich bekeerd hebben tot de islam, waarna hij zijn naam veranderde naar Abdul-Rahman. Vorige maand riepen zijn ouders in een emotionele video nog op hun zoon vrij te laten.

Massa-executie

In de gruwelijke video, die ongeveer vijftien minuten duurt, onthoofdt Islamitische Staat naast Peter Kassig nog een tiental andere gevangen in een massa-executie. Deze slachtoffers zouden soldaten zijn van het Syrische leger van de Syrische president Al-Assad.

Internationaal wordt vol afgrijzen op de nieuwe onthoofdingsvideo van Islamitische Staat gereageerd. Een team van Amerikaanse specialisten onderzoekt nu de echtheid van de video.