Erdogan: "Moslims ontdekten Amerika"

Niet Christoffel Columbus in de 15de eeuw, maar de moslims in de 12de eeuw hebben het Amerikaanse continent ontdekt. Dat is althans de mening van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. En Erdogan toonde zich erg zeker van zijn stuk toen hij dat vandaag meldde.

De meeste geschiedenisboeken zijn unaniem: de voor de Spaanse kroon varende Genuees Christoffel Columbus stootte in 1492, in zijn poging om het Indische continent via een westelijke route te bereiken, op de Nieuwe Wereld, hoewel de Vikingen er vroeger al voet aan wal hadden gezet. De Turkse president verwees die versie vandaag naar de prullenmand. "De contacten tussen Zuid-Amerika en de islam gaan terug tot de 12de eeuw. De moslims ontdekten het Amerikaanse continent in 1178. En dus niet Columbus", aldus Erdogan tijdens een televisie-interview in Istanboel.

En Erdogan haalt naar eigen zeggen ook historische gegevens aan om zijn stelling kracht bij te zetten. "Islamitische zeevaarders kwamen vanaf 1178 in Amerika aan. Columbus vermeldt immers het bestaan van een moskee op een heuvel langs de Cubaanse kust", aldus de president. Hij voegde er nog aan toe dat hij bereid is om met Cuba te praten voor de oprichting van een nieuwe moskee op dezelfde plaats.

Nu staat de Turkse president lang niet alleen met zijn theorie over de ontdekking van Amerika. Eerder hadden islamitische theologen en historici deze 'historische eer' voor Columbus in vraag gesteld. Sommige spraken al eerder een "islamitische aanwezigheid in de Nieuwe Wereld" voor de aankomst van de Spaanse wereldreiziger, ondanks het feit dat er nog geen echt historische sporen van 'een islamitische inspiratie" van voor 1492 ontdekt werden.

Volgens Amerikaanse media is het ook maar de vraag in hoeverre Columbus echt als "dé ontdekker" van Amerika mag beschouwd worden. De eerste wijd verspreide menselijke sporen op het Amerikaanse continent dateren van ongeveer 16.500 jaar geleden. En dat is eeuwen voor Columbus voet aan wal zette op de Bahama's.