Poetin verlaat G20 vroeger dan gepland

Vladimir Poetin heeft de G20-top in het Australische Brisbane vroeger dan gepland verlaten. Hij zou genoeg willen bijslapen na de lange vlucht. De Russische president staat onder steeds grotere druk van de westerse leiders in verband met de situatie in Oekraïne.

Poetin heeft dan toch de slotlunch van de G20-top in Australië bijgewoond. Eerder was gezegd dat hij er niet bij zou zijn, uit onvrede over de kritiek die hij krijgt voor Oekraïne. Toch was hij na de lunch de eerste om te vertrekken. Het conflict in Oekraïne stond niet op de agenda, en werd tijdens de vergaderingen zelfs niet besproken, maar hing als een zwarte schaduw over Brisbane. 

Eerder ontkende de woordvoerder van Poetin dat hij vroeger zou vertrekken. "Het is complete onzin", zei hij in Russische media. En dat Poetin zou vertrekken door de toenemende druk rond te crisis in Oekraïene, vond hij helemaal uit de lucht gegrepen. "Dit onderwerp komt voortdurend aan bod bij ontmoetingen. Dat is al routine geworden."

Waarnemers merken op dat Poetin onder steeds groter wordende druk komt te staan in verband met de crisis in Oekraïne. Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy zei vrijdag al dat Rusland de stroom van wapens en troepen van zijn grondgebied naar Oekraïne moet stoppen en manschappen en materiaal die al ter plaatse zijn in het Donetsbekken moet terugtrekken. De Europese buitenlandministers zullen maandag de situatie beoordelen en mogelijke volgende stappen bespreken.

De Europese leiders die in Brisbane zijn, ontmoeten vandaag de Amerikaanse president Barack Obama, waarbij de situatie in Oekraïne besproken wordt. De crisis is geen officieel thema op de top, maar Van Rompuy benadrukte dat de EU enkel gelooft in een politieke oplossing.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel was zinnens om de crisis in Oekraïne aan te kaarten bij de Russische president. Volgens dpa hebben de twee elkaar zaterdag ook effectief gesproken. Merkel zou gezegd hebben dat ze nog steeds geen veranderingen ziet op het terrein in Oekraïne.