Arrestaties bij intrede Sint in Gouda

In het Nederlandse Gouda heeft de politie zestig demonstranten opgepakt tijdens de intrede van Sinterklaas in Gouda. Dat heeft de burgemeester bevestigd. De demonstranten waren zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Tegenstanders vinden Zwarte Piet racistisch. Voorstanders zien niets verkeerds in de traditie. Op het einde van de tocht werd de sfeer grimmig en moest de politie ingrijpen.

In Nederland woedt al maandenlang een maatschappelijke discussie over de knecht van Sinterklaas. Die discussie kreeg vanmiddag een triest hoogtepunt toen de intocht van Sinterklaas in het Nederlandse Gouda uitmondde in duw- en trekwerk tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Tegenstanders ontrolden een spandoek met de leuze 'Zwarte Piet is racisme'. Maar voorstanders gingen voor de spandoek staan. Daarop had de politie alle moeite om de twee groepen voor- en tegenstanders uit elkaar te houden. In totaal werden zestig mensen opgepakt.

Vooraf vreesde de politie al voor geweld. Daarom werd de Sint tijdens zijn intrede al geflankeerd door agenten vermomd als Zwarte Piet. Zowel voor- als tegenstanders maakten van de intrede gebruik om te protesteren in Gouda.

Later werd de sfeer grimmiger en moest de politie ook actievoerders die pro Zwarte Piet demonstreerden opgepakt.