Dossier Ebola

G20 wil ebola uitroeien

De leiders op de G20, de top van de machtigste landen ter wereld, hebben beloofd dat ze alles in het werk stellen om de ebola-epidemie uit te roeien. Dat kondigden de wereldleiders zaterdag aan op de G20-top in het Australische Brisbane.

De ebola-epidemie maakte volgens de Wereldgezondheidsorganisatie tot nog toe al meer dan 5.000 doden, voornamelijk in Liberia, Sierra Leone en Guinee. "De leiders van de G20 engageren zich om alles in het werk te stellen zodat de internationale inspanningen ertoe leiden dat ebola uitgeroeid wordt", luidt het zaterdag in een persbericht van de G20.

"We gaan bilaterale, regionale en multilaterale samenwerkingen op poten zetten, in samenwerking met non-gouvernementale organisaties." Er wordt in het persbericht van de G20 nergens gewag gemaakt van financiële inspanningen.

De G20-leiders riepen zaterdag de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op om "hun hulp aan de reeds getroffen landen voort te zetten".

De Wereldbank becijferde onlangs dat er in de strijd tegen ebola nog minstens nood is aan 5.000 hulpverleners. Voorts zou de bestrijding van de epidemie voor West-Afrika tot eind 2015 ongeveer 32 miljard dollar kosten, aldus de Wereldbank. De baas van de Wereldbank, Jim Yong Kim, riep artsen wereldwijd op dat ze zich de eed van Hippocrates moesten herinneren, wat inhoudt dat ze zieke mensen moeten behandelen.