Vroegtijdig einde: Batterij Philae leeg

Er is een voorlopig vroegtijdig einde gekomen aan de missie van komeetlander Philae. De batterijen van het ruimtetuig zijn leeg, waardoor het toestel in “slaapmodus” is gegaan. Doordat Philae niet op zijn geplande plek landde, vangt hij te weinig zonlicht op om voldoende energie op te wekken. Of er in de toekomst nog communicatie mogelijk zal zijn met Philae, valt af te wachten.

Philae landde woensdag als eerste ruimtetuig ooit op een komeet. Maar deze mijlpaal in de ruimtevaart verliep niet helemaal zoals gepland. Philae landde niet op de voorziene plek, waardoor zijn zonnepanelen minder zonlicht ontvangen dan gepland.

Niet voldoende zon

Philae zou de eerste 2,5 dagen op batterijen functioneren, waarna zonne-energie het had moeten overnemen. Maar Philae staat in een te schaduwrijke positie, waardoor zijn werking vroegtijdig gestopt is. Normaal gezien had hij nog tot maart volgend jaar wetenschappelijke experimenten moeten uitvoeren op komeet 67P, op ruim 500 miljoen kilometer van de aarde. Maar daar komt dus vroegtijdig een einde aan.

Toen Philae dreigde uit te vallen, heeft de Europese ruimteorganisatie ESA het ruimtetuig nog snel boringen laten uitvoeren in de komeet. De resultaten van die belangrijke metingen heeft Philae gelukkig nog net op tijd naar de aarde kunnen versturen, vooraleer hij helemaal uitviel.

"Slaapmodus"

Philae is nu in een “slaapmodus”, waarbij al zijn apparatuur uit staat. Pas wanneer zijn zonnepanelen voldoende energie opwekken, kan hij daaruit ontwaken en opnieuw communiceren met de aarde. Of dat ooit nog zal gebeuren, valt af te wachten. Net voor hij uitviel heeft de ESA het ruimtevaartuig doen draaien, waardoor de zonnepanelen hopelijk meer zonlicht opvangen. Pas wanneer Philae voldoende energie heeft, zal hij uit zijn “slaapmodus” ontwaken.

Bang afwachten dus, al benadrukt de ESA dat de missie van Philae nu al voor een ongelooflijke schat aan wetenschappelijke data heeft gezorgd.