GTA-bende in Moskou doodde 14 mensen

Na een serie brutale roofmoorden op autobestuurders heeft de politie van Moskou vijf verdachten opgepakt en een medeplichtige tijdens zijn vlucht neergeschoten. Dit heeft parketwoordvoerder Vladimir Markin bekendgemaakt. De bende zaaide paniek onder autobestuurders en ging te werk ging zoals in het videospelletje Grand Theft Auto.

"Nu kunnen de autobestuurders in Moskou weer ademhalen", aldus Markin over de bende die in de Russische pers de 'GTA-bende' werd genoemd. De voorbije maanden, telkens 's nachts, hadden de bendeleden autobestuurders op de uitvalswegen van de Russische hoofdstad tot stoppen gebracht. Dat deden ze door metaalsplinters op de weg te kiepen, waardoor wagens lekke banden kregen. De bestuurders, en dikwijls ook een passagier, kregen een kogel door het hoofd gejaagd en werden dan beroofd.

De bende koos haar slachtoffers willekeurig. De buit was voor de criminelen gelijk, dikwijls was het maar weinig geld. Voor enkele verdachten was deelname aan een bloedbad een opnameritueel. Pas wanneer ze bewezen hadden dat zij zonder enige scrupule en aanleiding een mens konden doden, werden ze in de bende opgenomen.

De bendeleden zouden uit vroegere Sovjetrepublieken in Centraal-Azië afkomstig zijn. De meeste verdachten hebben bekend en zullen voor een lange tijd de cel ingaan. De politie zoekt nog vier mannen "die snel gevat zullen worden", verzekerde Markin.