Race tegen de klok voor lander Philae

De tijd voor ruimtelander Philae begint te dringen. De batterijen van de lander dreigen leeg te geraken terwijl die aan zijn laatste experiment bezig is. Wetenschappers van ESA proberen nu tijd te winnen.

Philae landde woensdag op het oppervlak van komeet Tsjoerjomov-Gerasimenko. Maar de landing gebeurde niet geheel vlekkeloos, waardoor het tuig nu maar met twee van de drie poten vastzit in de bodem. Omdat er op de landingsplaats te weinig zonlicht is om de batterijen op te laden, is het missieteam nu verzeild geraakt in een race tegen de tijd.

Voor een van de laatste experimenten moet Philae namelijk in het oppervlak boren. Het doel daarvan is om een staal te nemen van de komeet die nadien onderzocht kan worden door wetenschappers. Maar het boren is een zeer riskante operatie, aangezien de lander niet perfect is vastgeankerd. De kans bestaat dus dat Philae opnieuw wegstuitert. De lander zou al 25 centimeter diep geboord hebben in de komeet, maar daarna werd het contact verbroken.

Vanavond wordt er normaal gezien opnieuw contact gemaakt met Philae. Dan moet blijken of het boren resultaat gehad heeft of niet. Tenminste als de batterijen tegen die tijd nog niet leeg zijn, want volgens ESA wordt het zeer spannend. 

Om tijd te winnen gaan wetenschappers vanavond proberen het belangrijkste deel van de lander om te draaien. Dat deel vangt dan meer zon op, waardoor er zonne-energie opgewekt kan worden en er dus kostbare tijd gewonnen kan worden.