Geen doodstraf voor kapitein ferryramp

De kapitein van de gezonken ferryboot in Zuid-Korea moet 36 jaar de cel in. Hij ontsnapt zo aan de doodstraf. De man verliet tijdens de ramp zijn ferryboot, terwijl de 476 passagiers te horen kregen dat ze in hun kajuit moesten blijven. 304 mensen kwamen om, onder wie 325 scholieren die op schoolreis waren.

Op bewakingsbeelden van de kustwacht is te zien hoe de kapitein in zijn onderbroek probeert te vluchten in een reddingsbootje. Het openbaar ministerie wilde hem vervolgen voor doodslag, maar daarvoor wordt de 69-jarige man niet veroordeeld. “Het is onmogelijk te concluderen dat de beklaagde wist dat zijn handelen de slachtoffers zouden ombrengen of dat ze de intentie hadden om te doden”, vinden de rechters.

Celstraffen voor bemanning

De kapitein wordt door het gerecht wel gezien als diegene “met de meest directe en zwaarste verantwoordelijkheid.” Ook drie van zijn bemanningsleden krijgen celstraffen van vijftien tot dertig jaar.

Doodstraf niet uitgevoerd

Als de kapitein effectief de doodstraf had gekregen, werd dat meer dan waarschijnlijk niet uitgevoerd. In Zuid-Korea staat daar de facto een verbod op. Het is al van 1997 geleden dat een veroordeelde effectief werd terechtgesteld.

Zoekacties gestaakt

Net vandaag is de Zuid-Koreaanse kustwacht gestopt met zoeken naar nog negen vermisten van de ferryramp. Die beslissing kwam er op vraag van de nabestaanden. Nu het wrak niet langer stabiel is, willen ze de duikers niet in gevaar brengen.