Nieuwe Band Aid single tegen ebola

Dertig jaar na zijn eerste plaat ten voordele van hongerend Afrika lanceert de Ierse rockzanger Bob Geldof een nieuwe Band Aid single, zo hebben Britse televisiestations vandaag gemeld. Deze keer gaat het lied over de ebola-epidemie in Afrika.

Sir Bob en Midge Ure, zanger van Ultravox, zeiden dat de woorden over honger in de nieuwe versie van "Do They Know It's Christmas" zijn vervangen om de luisteraar attent te maken op de ziekte die zoveel slachtoffers in Afrika maakt. Het project heeft niets te maken met nostalgie, benadrukten beide muzikanten. Het moet geld opleveren voor de strijd tegen de virusziekte.

Op de vierde versie van de single zullen onder andere de stemmen te horen zijn van One Direction, Bastille, Ed Sheeran, Sam Smith, Chris Martin van Coldplay, Adele, Bono, Emeli Sande, Ellie Goulding en Sinead O' Connor. Er komen ook versies in Frankrijk, Duitsland en de VS, waarbij Geldof dacht aan vertolkers als Daft Punk en de Frans-Belgische oerrocker Johnny Hallyday.

De opname is voor zaterdag gepland, downloaden kan vanaf volgende maandag. Van de versie in 1984 zijn er 3,7 miljoen exemplaren verkocht, wat acht miljoen pond voor hongerend Ethiopië opleverde. Voor die single leenden onder meer George Michael, Bono, Duran Duran en Bananarama hun stem.