Dossier Strijd tegen IS

IS-leider gewond na Amerikaanse aanval

Bij luchtaanvallen van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op een konvooi van Islamitische Staat (IS) in de buurt van de Iraakse stad Mosoel, zijn verschillende toplui van de organisatie om het leven gekomen. Dat meldt het Amerikaanse leger. Volgens Arabische zenders raakte IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi gewond bij de aanval, maar dat kon niet bevestigd worden door de Amerikanen.

Tien zware vrachtwagens werden vernield in de aanval. "Dit toont aan dat we blijvend druk zetten op het terroristische netwerk van IS", klonk het. Bij de aanval zouden een lokale leider van IS in de westelijke Iraakse provincie Anbar en zijn directe assistenten zijn omgekomen. Al-Baghdadi wordt door IS beschouwd als de kalief of opperste leider van gebieden in Irak en Syrië.

Vrijdag nog heeft de Amerikaanse president Barack Obama een plan goedgekeurd om zowat 1.500 soldaten extra naar Irak te sturen zonder aan gevechten deel te nemen, maar met de bedoeling om Iraakse en Koerdische troepen op te leiden in de strijd tegen IS. Het Witte Huis heeft het Congres ook om 5,6 miljard dollar extra gevraagd voor de strijd tegen IS.