"Vreselijk emotionele dag voor Filipino's"

Precies één jaar geleden zaaide tyfoon Haiyan vernieling in de Filipijnen. Na twaalf maanden hulpverlening is de situatie positief geëvolueerd, maar er blijft werk aan de winkel. Bij de tyfoon werden 14 miljoen mensen getroffen, ruim 8.000 verloren het leven, één miljoen huizen werden geheel of gedeeltelijk vernield en vier miljoen mensen werden dakloos.

Carin van der Hor, programmadirecteur van Plan in de Filipijnen, vertelt wat er op één jaar tijd al gebeurd is. "We komen van ver, maar hebben al ongelooflijk veel kunnen doen op deze korte tijd. Omdat we al ter plaatse waren, konden we als een van de weinige organisaties meteen noodhulp bieden."

"Filipino's zijn weerbaar"

Volgens van der Hor valt het op hoe sterk de Filipijnse bevolking is. Tyfoon Haiyan, of Yolande zoals ze plaatselijk genoemd wordt, was al de 25ste dat jaar. Vandaag is natuurlijk een extra emotionele dag voor de mensen. "Ze zijn echt weerbaar en ook heel dankbaar. De appreciatie voor de hulp die de mensen hebben gekregen, is echt enorm."

"Hele wereld leert uit ramp"

Haiyan maakte ook duidelijk dat de bevolking niet goed voorbereid was op zo'n grote ramp. De Filipino's willen daar nu uit leren. "We moeten daar echt aan werken. We moeten klaar zijn voor de volgende ramp, en daar worden nu trainingen voor gegeven," vertelt van der Hor. "Volgens mij heeft de hele wereld iets geleerd van deze ramp."