Filipijnen herdenken tyfoon Haiyan

In Tacloban op de Filipijnen is de tyfoon Haiyan herdacht. Daarbij kwamen op 8 november 2013 meer dan 8.000 mensen om het leven. Exact één jaar na de ramp zijn de wonden nog niet geheeld.

Vandaag kwamen de overlevenden en familieleden van de slachtoffers samen in Tacloban om hun overleden familie en vrienden te herdenken. De meeste van hen liggen begraven op een groot kerkhof in het centrum van de stad. “Het is geen massagraf, maar een verzameling van individuele graven. En dat maakt een groot verschil voor veel mensen. Ze hebben een plaats om hun familie te bezoeken en dat helpt in het rouwproces”, klinkt het bij een afgevaardigde van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Een jaar na de ramp is een groot gedeelte van de stad heropgebouwd, maar de wonde is nog heel vers. “We proberen normaal te doen als we tegen elkaar spreken. Maar als we alleen zijn, denken we heel vaak aan de slachtoffers. We kunnen niet tegen onszelf zeggen dat het goed gaat, zelfs niet nu er een jaar voorbij is”, aldus een inwoonster die haar zus verloor door de tyfoon.

Een andere vrouw moest zichzelf dwingen om er bovenop te geraken. “Ik vertelde mezelf dat ik niet de enige ben die zo’n tragedie meemaakte. Maar het blijft moeilijk om je man te verliezen.”

In totaal vielen er meer dan 8.000 slachtoffers door de storm en werden 14,5 miljoen mensen getroffen. Op dit moment zijn nog meer dan vier miljoen mensen dakloos.